Θηλασμός με… μπιμπερό!

Τρίτη 13th, Δεκεμβρίου 2011 / 12:01 Γράφει:
Θηλασμός με… μπιμπερό!

Θηλασμός με μπιμπερό

της Βίκυς Φαρδογιάννη

Τάισε με μπιμπερό όπως θα θήλαζες

Το τάισμα του μωρού είναι ένα απ’ τα πιο σημαντικά στοιχεία της μητρότητας. Ταΐζουμε το μωρό μας πολλές φορές την ημέρα  και κάθε τάισμα είναι μια ευκαιρία για επικοινωνία μαζί του και ανταλλαγή συναισθημάτων. Ο θηλασμός προσφέρει την καλύτερη επαφή μητέρας και μωρού και είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια μωρά δεν μπορούν να θηλάσουν. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις βασικές αρχές του θηλασμού καθώς ταΐζουμε με το μπιμπερό κι έτσι να είμαστε σίγουρες ότι όλα τα ταΐσματα του μωρού γίνονται με τον πιο φυσικό τρόπο.

Το γάλα του μωρού

Καταρχήν, τι γάλα θα βάλουμε στο μπιμπερό; Από το στήθος τα μωρά πίνουν μητρικό γάλα, άρα, το καλύτερο είναι να βάλουμε επίσης μητρικό γάλα στο μπιμπερό. Αυτό προϋποθέτει να αντλήσουμε γάλα με μια καλής ποιότητος αντλία και να το αποθηκεύσουμε. Δώστε το δικό σας γάλα αποκλειστικά για όσο περισσότερο καιρό μπορείτε.

Κάποιες μητέρες μπορεί να μην έχουν αρκετό μητρικό γάλα αποθηκευμένο. «Δυστυχώς, κάποιες μητέρες εγκαταλείπουν το θηλασμό σ’ αυτό το σημείο, νομίζοντας ότι τα οφέλη του μητρικού γάλακτος ακυρώνονται με την προσθήκη ξένου στη διατροφή του μωρού. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το μητρικό γάλα δεν χρειάζεται να είναι  «όλο ή τίποτα» Peterson & Harmer,  2009, p. 20

Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να δίνουμε μητρικό γάλα ακόμα κι όταν το μωρό μας παίρνει συμπληρωματικά και ξένο. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνδυάσουμε το μητρικό γάλα. Είναι ασφαλές να βάλουμε μητρικό γάλα σε ένα μπιμπερό και να προσθέσουμε και ξένο για να συμπληρώσουμε ένα γεύμα. Ένας άλλος τρόπος είναι να γεμίσουμε ένα μπουκάλι μόνο με μητρικό για ένα γεύμα και ένα μπουκάλι μόνο με ξένο για το επόμενο. Αυτός ο τρόπος μπορεί να επιμηκύνει τον συνολικό χρόνο που το μωρό μας παίρνει μητρικό γάλα.

Η τοποθέτηση στο μπιμπερό

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, προσέχουμε πολύ τον τρόπο που πιάνει το μωρό το στήθος και τον συγχρονισμό κατάποσης και αναπνοής. Παρομοίως, θα πρέπει να προσέχουμε τον τρόπο που παίρνει το μωρό στο στόμα του το μπιμπερό, καθώς και τον τρόπο κατάποσης και αναπνοής. Το μπιμπερό δεν πρέπει να επιλέγεται με βάση τη διαφήμισή του από τον κατασκευαστή. Το κριτήριο θα πρέπει να είναι η σωστή τοποθέτηση του στόματος του μωρού στη θηλή του μπιμπερό ώστε να μιμείται την τοποθέτησή του στη θηλή του στήθους, ακόμα κι αν κάποιο μωρό δεν έχε θηλάσει ποτέ.

Προσέξτε την τοποθέτηση του στόματος του μωρού στη θηλή του  μπιμπερό:

Τα χείλη του μωρού θα πρέπει να σφραγίζουν τη θηλή ώστε να μην υπάρχει διαρροή γάλακτος.

—-

Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Θα την βρείτε στο thilasmos.wordpress.com

και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός

14 Σχόλια στο άρθρο “Θηλασμός με… μπιμπερό!

  • Γειά σου Mary T. Εγώ χρησιμοποιώ το ηλεκτρικό θήλαστρο της Medela μονής άντλησης εδώ και 4 μήνες και δεν έχω παράπονο!

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια μέσω Facebook

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ E-SHOPS

Maria Evita  healthy-scoop.com

  

Baby Carrots   homesticker.gr

  

Kidox   mamanoula.gr

  

eimaimama.gr   kouniabella.com

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ