Μπορώ να θηλάσω δίδυμα;

Πέμπτη 26th, Ιανουαρίου 2012 / 12:03 Γράφει:
Μπορώ να θηλάσω δίδυμα;

Ναι, φυσικά μπορείτε να θηλάσετε δίδυμα! Νομίζετε ότι η φύση θα μας έστελνε δύο παιδιά χωρίς να προβλέψει τι θα φάνε και τα δύο; Υπάρχουν πάρα πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι περισσότερες μητέρες πολυδύμων είναι ικανές να παράγουν αρκετό γάλα για δύο έως τέσσερα παιδιά. Στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πιο εύκολο να θηλάσετε τα δίδυμα από το να τα ταΐζετε με μπιμπερό, αφού δεν θα πρέπει να πλένετε και να αποστειρώνετε δύο ντουζίνες μπιμπερό και θηλές κάθε μέρα. Και θηλάζοντας θα έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε και να δεθείτε με το κάθε μωρό σας ξεχωριστά. Κι ακόμα κι αν χρειαστεί να δίνετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος, έστω και λίγο μητρικό γάλα είναι καλύτερο από το να μη θηλάσετε καθόλου και φυσικά όσο πιο πολύ θηλάσετε, τόσο το καλύτερο.

Ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα δίδυμα. Τα μωρά αυτά συχνά είναι πρόωρα, ή χαμηλού βάρους, ή με άλλα προβλήματα υγείας και ο θηλασμός εκτός του ότι προσφέρει τα κατάλληλα διατροφικά συστατικά και ανοσολογική προστασία γι’ αυτά τα μωρά, βοηθάει επίσης στην συχνή αλληλεπίδραση της μητέρας με το κάθε παιδί χωριστά. Αν και η συχνότητα του θηλασμού των διδύμων μπορεί να είναι πολύ πιεστική για τη νέα μαμά, οι συχνοί θηλασμοί σας δίνουν την ευκαιρία να κάθεστε και να ξεκουράζεστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γενικά, τα τελειόμηνα ή σχεδόν τελειόμηνα δίδυμα έχουν τις ίδιες ανάγκες που έχει και κάθε άλλο τελειόμηνο νεογέννητο. Ο ρόλος της μητέρας όμως είναι πολύ πιο περίπλοκος αφού θα πρέπει να ανταποκριθείτε ταυτόχρονα στις ανάγκες δύο μωρών. Επιπλέον, ως μητέρα διδύμων είναι πιο πιθανό να είχατε επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη ή/και τον τοκετό, και συνεπώς θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε και να ξαναβρείτε τις δυνάμεις σας. Οι μαμάδες των διδύμων χρειάζονται βασικά βοήθεια και υποστήριξη τον πρώτο καιρό, καθώς θα προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το κάθε μωρό ξεχωριστά.

Όταν τα δίδυμα γεννιούνται πρόωρα ή έχουν άλλες επιπλοκές, ο άμεσος θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει για μέρες ή εβδομάδες. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αρχίσετε να αντλείτε το γάλα σας με θήλαστρο, αμέσως ή το συντομότερο δυνατόν μετά τον τοκετό. Εάν και εσείς η ίδια αντιμετωπίζετε προβλήματα, θα χρειαστείτε βοήθεια για την άντληση του γάλακτος. Η ταυτόχρονη άντληση (και από τα δύο στήθη) με ηλεκτρική, νοσοκομειακή (ενοικιαζόμενη) αντλία ανά 2-3 ώρες, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση και την διατήρηση της παραγωγής σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Οι ανάγκες, τα προβλήματα και οι λύσεις τους διαφέρουν κατά περίπτωση. Ωστόσο, σας παραθέτω κάποιες ιδέες που μπορεί να σας βοηθήσουν να επιτύχετε στο θηλασμό των διδύμων σας:

• Το στήθος σας θα παράγει αρκετό γάλα και για τα δύο παιδιά σας. Θυμηθείτε: όσο πιο συχνά αδειάζετε το στήθος, τόσο πιο πολύ γάλα παράγετε. Ίσως και να μη χρειαστεί να δώσετε συμπλήρωμα εάν θηλάζετε κατ’ απαίτηση των μωρών.

 

• Να θυμάστε ότι το κάθε μωρό σας είναι ένας ξεχωριστός μικρός άνθρωπος (ακόμα κι αν είναι πανομοιότυπα!) κι απλώς έτυχε να έρθουν μαζί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το καθένα να έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις. Εστιαστείτε λοιπόν στο κάθε μωρό σας χωριστά όταν θηλάζετε.

• Η  βοήθεια στο σπίτι δεν είναι πολυτέλεια για τις μητέρες οι οποίες πρέπει να θηλάσουν και να φροντίσουν περισσότερα από ένα μωρά. Η φροντίδα δύο παιδιών απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια, τόσο σωματική όσο και ψυχική. Ένα ζευγάρι χέρια (ή και περισσότερα) και η καθημερινή βοήθεια με τις δουλειές του σπιτιού σας επιτρέπει να περνάτε περισσότερο χρόνο θηλάζοντας τα μωρά σας και να εξοικονομείτε ενέργεια. Καθώς η φροντίδα των μωρών είναι πιο διασκεδαστική από τις δουλειές του σπιτιού, ξεκαθαρίστε στον/στην βοηθό σας ότι την χρειάζεστε για αυτές τις δουλειές και ότι η φροντίδα των μωρών είναι δική σας δουλειά. Ζητήστε βοήθεια από ανθρώπους που θα σας υποστηρίξουν στο θηλασμό. Χρειάζεστε γύρω σας ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν πρακτικά και θα σας στηρίξουν ψυχολογικά στην απόφασή σας να θηλάσετε.

 

• Η φροντίδα και ο θηλασμός των διδύμων απαιτούν διαφορετικού είδους οργάνωση απ’ ότι ο θηλασμός ενός παιδιού ή η φροντίδα δύο παιδιών διαφορετικής ηλικίας. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να κρατούσατε ένα απλό 24ωρο πρόγραμμα για το κάθε μωρό ξεχωριστά, όπου θα γράφετε τον αριθμό των γευμάτων του, τον αριθμό των αντλήσεων εάν κάνετε, τον αριθμό των συμπληρωματικών γευμάτων (αν δίνετε), και τον αριθμό των ουρήσεων και των κενώσεων για το κάθε μωρό. Σημειώνοντας όλα αυτά θα είστε πιο σίγουρες ότι το κάθε μωρό σιτίζεται σωστά.

• Ο ταυτόχρονος θηλασμός των διδύμων μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και υπάρχουν πολλές διαφορετικές στάσεις για να διαλέξετε ποια ταιριάζει καλύτερα σε σας και τα μωρά σας. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε βάζοντας το κάθε μωρό στο στήθος χωριστά, ώστε να μάθει να πιάνει το στήθος και να προσκολλάται σωστά σ’ αυτό, καθώς πολύ συχνά το ένα από τα δύο ή και τα δύο μωρά δεν καταφέρνουν να πιάσουν και τόσο καλά το στήθος, πριν δοκιμάσετε τον ταυτόχρονο θηλασμό. Εξάλλου, πολλές μητέρες χρειάζονται βοήθεια στην αρχή για να βάλουν και τα δύο μωρά στο στήθος ταυτόχρονα. Σύντομα, τα μωρά θα βρίσκουν τη θηλή και θα προσκολλώνται σ’ αυτή μόνα τους, χωρίς καμιά βοήθεια. Κάποιες μαμάδες προτιμούν να θηλάζουν ξεχωριστά τα μωρά τους, γιατί έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να περάσουν χρόνο με το κάθε μωρό μόνο του. Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο σενάριο τελικά είναι ένας συνδυασμός των δύο, δηλαδή κάποιοι θηλασμοί ταυτόχρονα και κάποιοι άλλοι μονοί.

Ο ταυτόχρονος θηλασμός των διδύμων μπορεί να περιμένει μέχρι να σιγουρευτείτε ότι τουλάχιστον το ένα μωρό μπορεί να πιάνει το στήθος σας πολύ καλά και να διατηρεί τη σωστή στάση χωρίς τη δική σας βοήθεια. Τότε μπορείτε να βάλετε και το άλλο μωρό στο άλλο στήθος. Δεν χρειάζεται βιασύνη. Ο ταυτόχρονος θηλασμός εξοικονομεί πολύ χρόνο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αν τα μωρά δεν θηλάζουν αποτελεσματικά. Τα ειδικά, συμπαγή μαξιλάρια θηλασμού βοηθούν πολύ στο να διατηρήσετε τη σωστή στάση των μωρών στο στήθος. Θα θέλετε ίσως να πειραματιστείτε με διάφορες στάσεις θηλασμού εάν θηλάζετε τα μωρά σας ταυτόχρονα. Δοκιμάστε μέχρι να βρείτε τη στάση ή τις στάσεις που βολεύουν καλύτερα εσάς και τα μωρά σας.

• Μια άλλη ανησυχία των μαμάδων με δίδυμα είναι με ποια σειρά να θηλάζουν και πότε να αλλάζουν στήθη και μωρά. Οι περισσότερες χρησιμοποιούν το ένα στήθος σε κάθε θηλασμό. Στο επόμενο γεύμα αλλάζουν στήθος και μωρό. Μπορείτε να κάνετε την αλλαγή ανά μία ημέρα, κάτι που είναι πιο εύκολο να το θυμάστε. Κάποιες μαμάδες χρησιμοποιούν συνεχώς το ίδιο στήθος για το κάθε μωρό, αλλά γενικά το να αλλάζετε στήθος έχει περισσότερα πλεονεκτήματα. Απλώς προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι το κάθε μωρό παίρνει αρκετό γάλα. Το να κρατάτε σημειώσεις για το ποιο μωρό θήλασε, σε ποιο στήθος και για πόση ώρα, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο τις πρώτες μέρες.

Μη βιαστείτε να βάλετε τα μωρά σας σε πρόγραμμα. Ο θηλασμός κατ’ απαίτηση των μωρών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να εδραιώσετε μια καλή παραγωγή γάλακτος. Κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τα δίδυμα, γιατί πολύ συχνά είναι πρόωρα ή χαμηλού βάρους και άρα λιγότερο ικανά να πιάσουν καλά στο στήθος και να φάνε ικανοποιητικά. Τα μωρά βάζουν από μόνα τους πρόγραμμα περίπου στις 6 εβδομάδες και από κει και πέρα τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα.

Μια «γωνιά θηλασμού» βοηθάει πολύ όταν έχετε τα χέρια σας συνεχώς γεμάτα με μωρά! Ακόμα καλύτερη ιδέα είναι να έχετε διάφορες γωνιές θηλασμού, όπου θα μπορείτε να καθίσετε για να θηλάσετε άνετα. Εκεί θα βρίσκονται πάντα κάποια σνακς, νερό, μαξιλάρια, πάνες, βιβλία ή περιοδικά, κλπ.

• Εάν πραγματικά δεν έχετε αρκετό γάλα για να θηλάσετε αποκλειστικά, αλλά θέλετε να συνεχίσετε να θηλάζετε έστω και εν μέρει, είναι σημαντικό να αντλείτε γάλα τουλάχιστον 8 φορές το 24ωρο. Λιγότερες αντλήσεις (ή θηλασμοί) οδηγούν σε σταδιακή μείωση της παραγωγής. Αν και είναι πολύ δελεαστικό να κοιμηθείτε αντί να αντλείτε μέσα στη νύχτα, έχετε υπόψη σας ότι η προλακτίνη βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αντλείτε ή να θηλάζετε τότε.

Εάν έχετε προβλήματα με το θηλές σας (πχ. πληγωμένες θηλές), ζητήστε βοήθεια από Πιστοποιημένους Συμβούλους Θηλασμού το συντομότερο. Με δύο μωρά στο στήθος συνεχώς, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί πριν το καταλάβετε.

• Θα σας βοηθούσε αν συμμετείχατε σε κάποια από τις συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού (La Leche League), ή αν ερχόσασταν σε επαφή με άλλες μαμάδες διδύμων που θηλάζουν. Στις συναντήσεις του Συνδέσμου θα συναντήσετε άλλες μητέρες που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις δυσκολίες ή τα προβλήματά σας και θα μπορέσετε να λύσετε πολλές απορίες σας.

Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας. Είναι φυσικό να αισθάνεστε πιεσμένη και πάρα πολύ κουρασμένη. Είναι σημαντικό να κοιμάστε σε κάθε ευκαιρία. Δεχθείτε κάθε βοήθεια που σας προσφέρεται και μη ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια όταν την χρειάζεστε. Να είστε υπομονετική με τον εαυτό σας και με τα μωρά σας και δώστε σε όλους χρόνο για να προσαρμοστούν στην οικογένεια που μόλις δημιουργήσατε.

Σίγουρα μπορείτε να θηλάσετε τα δίδυμά σας. Σ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας οι μητέρες θήλαζαν δίδυμα και κάποιες θηλάζουν τρίδυμα (και ακόμα περισσότερα!). Μπορεί να ακούγεται δύσκολο να θηλάσετε περισσότερα από ένα μωρά, αλλά και το τάισμα με το μπιμπερό είναι δύσκολο επίσης. Θα χρειαστείτε πολύ βοήθεια και υποστήριξη σ’ αυτή σας την απόφαση, αλλά σίγουρα μπορείτε να το κάνετε!

Βίκυ

Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Θα την βρείτε στο thilasmos.com

και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός

22 Σχόλια στο άρθρο “Μπορώ να θηλάσω δίδυμα;

 • Καλημέρα. Επανέρχομαι στο θέμα μετά από πολύ καιρό, δεν ξέω αν θα το δει κανένας να μου απαντήσει… Διάβασα κάπου ότι είναι πολύ μεγάλη βοήθεια για τη μαμά να βάζι στο στήθος και τα δύο μωρά τις ίδιες ώρες. Κι ότι αυτή η μέθοδος έχει μεν ότι αρνητικό ότι παραβιάζει (τουλάχιστον στην αρχή, μετά άραγε προσαρμόζονται?) το ρυθμό του κάθε μωρού αλλά ευκολύνει τόσο τη ζωή της μαμάς που της δίνει πολύ περισσότερες πιθανότητες να τα θηλάσει για περισσότερο καιρό. Φαντάζομαι ότι ειδικά τη νύχτα ίσως αυτό βοηθάει πολύ. Επίσης έχει το καλό ότι αν το ένα παιδάκι έχει μεγαλύτερη δυσκολία από το άλλο στον θηλασμό το βοηθάει η ταυτόχρονη άντληση του άλλου. Τι γνώμη έχετε?
  Επίσης διαβάζω συνεχώς για θήλαστρο. Για ποιόν λόγο στα δίδυμα χρειάζεται πιο συχνά η βοήθεια του θήλαστρου? Αν η μαμά είναι στο σπίτι τους πρώτους μήνες γιατί να μην βάζει κατευθείαν τα μωρά στο στήθος?
  Και μια τελευταία ερώτηση αν επιτρέπετε. Διαβάζω στην αρχή «κι ακόμα κι αν χρειαστεί να δίνετε συμπλήρωμα ξένου γάλακτος», φράση που σπάνια βλέπουμε σε άρθρα υπέρ του θηλασμού. Συμπεραίνω λοιπόν ότι είναι πολύ πιο συχνός ο μεικτός θηλασμός όταν πρόκειται δια δίδυμα. Αυτό που μπορεί να με οδηγήσει στην ανάγκη ξένου γάλακτος είναι το ότι ίσως το δικό μου δεν αρκεί και για τα δύο (πράγμα που θα δω μέσω της καμπύλης βάρους, έτσι?) ή η δική μου κούραση και ταλαιπωρία και έλλειψη χρόνου (σεβαστό κι αυτό)?
  Αν πάρω απάντηση θα είμαι πολύ ευγνώμων =) =) =)

 • kali mou atlis…exo didimakia 6minon kai tah thilazo apokleistika…ektos apo kana 2-3fores pou xreiastike na ta thilaso taytoxrona logo tou oti eixa kathisteriei arketa na ta thilaso pou hmoun ektos…
  dino sto kathe paidi to xrono tou xoris veviasmenes kiniseis na thilasei xoris na ton kovo…apo thn arxi edina galatakia me ligo kathiserisi metaxi tous kai tora exoun mathei kai perimenoun mia xara…
  px o enas thilazei 18.00 kai meta apo 20-25lepta o allos…
  xeno galataki den exo dosei ean kai einai poli kourasi kai exantlisi na thilazeis didima…ean ftiaxtei to programma tis nixtas to opoio gia tous protous mines ana sxedon 2oro-3oro einai exantlitiko…meta ta paidia zitoun sygkekrimenes ores galataki kai esy gnorizeis pos mporeis na koimitheis xoris typseis :).
  sou eyxomai ta kalitera…xreiazetai upomoni kai koyragio alla AXIZEI PRAGMATIKA.

 • Ευχαριστώ πολύ!! Πολύ χαίρομαι που τα καταφέρνουν διδυμομαμάδες! Για να δούμε κι εμάς! Ούτως ή άλλως τους πρώτους 6 μήνες θα είμαι στο σπίτι οπότε και στη διάθεσή τους =)

  • Ατλίς υπέροχα νέα! Τυχερή θα έχεις 4 μικρά πατουσάκια να φιλάς. Πόσο μου λείπουν αυτά τα μικροσκοπικά πατουσάκια και χεράκια. Όλα καλά να πάνε!!

  • Χρόνια Πόλλά Ατλις!Με το καλο να φερεις τα διδυμακια σου στον κόσμο!ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΔΙΔΥΜΟΜΑΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΕΣ ΚΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΛΩ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΩΡΑ ΜΟΥ!ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΞΕΡΩ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝ ΞΑΝΑΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΔΙΔΥΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

   – ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΚΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΣΟ ΚΑΛΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΟΥ!!ΓΕΝΝΗΣΣΑ ΤΗΝ 35Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΜΟΥ ΠΡΟΟΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ. ΠΡΟΟΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΙΜΑ ΙΣΟΝ ΤΡΙΠΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ. ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΔΥΝΑΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΜΠΙΜΠΕΡΟ. ΣΤΗΘΟΣ ΜΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΑΦΟΥ ΦΤΑΣΑΝ ΤΑ 2300-2400. ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΓΑΛΟΥΧΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΄ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΩ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΘΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΗΘΟΣ. ΤΩΡΑ ΠΙΑΝΟΥΗ ΜΙΑ ΜΕ ΨΕΥΔΟΘΗΛΗ ΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ,ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΑ ΚΕΦΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ.

   -ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΠΡΙΝ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ.ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΝΑ ΒΆΛΩ ΤΟ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΦΩΝΑΞΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.

   -ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΕΙΣ ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΣΤΩ ΓΙΑ 1-2 ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΑΝ ΚΟΥΡΑΖΟΝΤΑΙ. ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ‘ΝΕΥΡΟ’ ΤΟΥ. Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΑΡΓΗΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΑΣΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΗΘΟΣ!!

   -ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΘΗΛΑΖΕΙΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΑΡΕ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΙΣ!!!!

   -ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΌΛΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ. ΜΗΝ ΝΤΡΑΠΕΙΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΙΣ ΕΓΩΙΣΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ‘ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΜΟΥ’, ‘ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΤΡΙΤΟΥΣ ΜΕΣ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΟΥ’ ΚΤΛ ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΘΑ ΑΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΑ ΜΩΡΑ ΣΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ!!ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΣΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΚΙ ΑΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΝ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΝΑΣ ΚΑΙ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ!!ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΛΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΟΣΗ ΩΡΑ ΕΙΣΑΙ ‘ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ’.

   ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΤΟ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΟΤΑΝ ΤΑΙΖΕΙΣ ΤΟ ΑΛΛΟ Η ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΣ. ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΜΟΝΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΘΗΛΑΣΤΡΟ. ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΜΟΝΟΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.

   ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠ΄ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΟΜΗΝΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΝΑ ΘΗΛΑΣΕΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙΣ ΜΗΝ ΣΤΕΝΟΧΩΡΙΈΣΑΙ.ΕΓΩ ΦΛΕΡΤΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΧΕΙΟ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΔΥΟ ΤΕΛΕΙΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΜΑΙ. ΜΟΛΙΣ ΤΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΑΜΑ ΕΓΙΝΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΟΥ. ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑΥΤΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙΣ 1 ΓΕΥΜΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ.ΤΑ ΜΩΡΑ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΑΣ. ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΤΣΑ ΜΑΣ, ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ,ΤΗ ΜΥΡΩΔΙΑ ΜΑΣ,ΤΟ ΚΑΝΑΚΕΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΙΝΟΥΜΕ!!

   ΤΕΛΟΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΨΑΧΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ!!!ΑΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΘΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΩΡΑ!!!!

   ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑΚΙΑ ΣΟΥ!!

 • Ευχαριστώ πάρα πολύ!! Νίνα για τις ευχές =) και Δέσποινα που έγραψες όλες αυτές τις συμβουλές για’μένα! ‘Εχω ακόμα 5-6 μήνες να τις μελετήσω αλλά σίγουρα είναι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές μιας διδυμομαμάς! Θα τις αντιγράψω σε ένα αρχείο =) Αχ κρίμα να μην υπάρχει κάτι αφιερωμένο σε δίδυμα! Οσο πάει τόσο πιο συχνά παρουσιάζονται!

  • Υπάρχει και μια συνέντευξη της Celine Dion στην οποία λέει πως κατάφερε να θηλάσει τα δίδυμα της 9,5 και 14 μήνες (το ένα σταμάτησε νωρίτερα από μόνο του).
   Έλεγε της μαγειρεύαν άλλοι, της καθάριζαν το σπίτι, η ίδια είχε ξεκινήσει μεν δουλειά από όταν τα δίδυμα ήταν 2 μηνών και όσο έλειπε αντλούσε γάλα, αλλά ερχόντουσαν άλλοι και το έπαιρναν και το πήγαιναν κατευθείαν στα δίδυμα. Όταν γυρνούσε σπίτι κοιμόταν σαν να μην την ένοιαζε τίποτα. Η νταντά-αδερφή της κοιμόταν κοντά στα δίδυμα και της τα πήγαινε όταν ξυπνούσαν (περίπου ανά 3 ώρες) για να θηλάσουν. Της πήγαινε πρώτα το ένα και μετά το άλλο. Αλλά η ίδια δε μισοκοιμόταν έχοντας το αυτί της τεντωμένο να τα ακούσει όταν κλάψουν γιατί είχε άλλον για αυτή τη δουλειά. Είπε ότι η μόνη δουλειά που έκανε όταν ήταν σπίτι ήταν να ταϊζει και να παίζει με τα παιδιά της και τίποτα άλλο. Απίστευτα ειλικρινής και μου έκανε τεράστια εντύπωση πως το παρουσίασε σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες, χωρίς να πει γίνεται αφού το έκανα εγώ. Λέει ότι το κατάφερε, αλλά λέει ότι το κατάφερε με πολλή βοήθεια. Ωραία συνέντευξη αν τη βρεις. Την είχα δει πολύ πρόσφατα στο youtube. Κρίμα που δεν κράτησα το link.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια μέσω Facebook

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ E-SHOPS

Maria Evita  healthy-scoop.com

  

Baby Carrots   homesticker.gr

  

Kidox   mamanoula.gr

  

eimaimama.gr   kouniabella.com

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ