Οι «κρυφές» χρεώσεις του ΕΣΠΑ…

Πέμπτη 05th, Σεπτεμβρίου 2013 / 16:00 Γράφει:
Οι «κρυφές» χρεώσεις του ΕΣΠΑ…

Είμαι μια μανούλα ενός 3χρονου αγοριού και σαν όλες τις μανούλες έτσι κι εγώ θέλω το καλύτερο για το παιδί μου. Έφτασε λοιπόν και για το μικρό μου αγγελούδι η ώρα να πάει στον παιδικό σταθμό!!!

Καθώς όμως η οικονομική μας κατάσταση δεν επιτρέπει την πολυτέλεια του ιδιωτικού παιδικού σταθμού, η ανακοίνωση ότι θα συνεχιστεί και για το 2013-2014 το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ήταν δώρο θεόσταλτο!!

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΕΣΠΑ εντάσσονται στο πρόγραμμα οικογένειες οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες των υπολοίπων- ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΑΣ, καθώς το πρόγραμμα καλύπτει εξολοκλήρου το ποσό για κάθε ιδιωτικό παιδικό σταθμό.

Τον Ιούλιο λοιπόν ετοίμασα τα χαρτιά του μικρού μου, αφού πρώτα πραγματοποίησα επισκέψεις σε 4 ιδιωτικούς σταθμούς -που ήταν συμβεβλημένοι- έχοντας στο μυαλό μου κυρίως το χώρο και την φιλοσοφία του κάθε σταθμού.

Στην πορεία διαπίστωσα ότι όλοι – λίγο πολύ- μου ζητούσαν επιπλέον χρήματα λέγοντάς μου ότι να μεν είναι παράνομο, όμως έτσι θα νιώθουν εκείνοι καλύτερα απέναντι στο παιδί μου!!!!!!

Αν είναι ποτέ δυνατόν!!!

Εκνευρίστηκα απίστευτα απορρίπτοντάς τους αμέσως, οπότε και σ” έναν τελευταίο που επισκέφτηκα στην ερώτησή μου εάν πρέπει να καταβάλλω κάποιο ποσό κατά τη διάρκεια της παραμονής του παιδιού στον παιδικό, η διευθύντρια μου απάντησε ότι όλο το ποσό έχει καλυφθεί από το ΕΣΠΑ.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτός ο σταθμός ήταν και η πρώτη μου επιλογή και για καλή μας ή κακή μας τύχη -τώρα πια δεν ξέρω- ο μικρός μου συγκέντρωσε τα μόρια που χρειάζονταν για να περάσει το κατώφλι του συγκεκριμένου σταθμού.

Τρελή από χαρά η μανά, τρελός και ο πατέρας γιατί καταφέραμε να στείλουμε το παιδί μας σε κάτι καλύτερο από ένα απλό δημόσιο παιδικό σταθμό!!!

Φτάνοντας η μέρα της εγγραφής του ξεκίνησε όλη η οικογένεια να πάει στο σταθμό με ένα πλατύ χαμόγελο και γεμάτη ελπίδες για μια υπέροχη πρώτη επαφή με το σχολείο..

Για να μην μακρηγορώ, η εν λόγω διευθύντρια -εκείνη που τότε μου είχε πει ότι δεν χρειάζεται να καταβάλλω κανένα χρηματικό πόσο- μας επισήμανε τα εξής:

-200 ευρώ για την εγγραφή του μικρού μου – έξοδα γραφικής ύλης

-270 ευρώ για την ετήσια συμμετοχή του σε θεατρικό παιχνίδι που θα πραγματοποιείται στην τάξη 1 φορά την εβδομάδα

-και στη μέση της χρονιάς 200 ευρώ -αν θυμάμαι καλά γιατί η σύγχυση ήταν τεράστια- για παρακολούθηση μουσικών μαθημάτων .

Εκείνη τη στιγμή δεν αντιδράσαμε, γιατί το σοκ ήταν μεγάλο, όμως την επόμενη μέρα -και καθώς διανύω τον 6ο μηνά της 2ης εγκυμοσύνης μου και τα νεύρα μου βρίσκονται στο ζενίθ τους- πήρα τηλέφωνο στον παιδικό και της είπα ότι το ποσό που ζητά είναι παράνομο καθώς το πρόγραμμα τα καλύπτει πλήρως όλα αυτά.

Εκείνη με ύφος μου απάντησε ότι δεν με υποχρεώνει κανείς να τα δώσω, όμως αν δεν το κάνω δεν θα λαμβάνω καθημερινή έντυπη ενημέρωση για την πορεία του παιδιού, ούτε -λέει- ένα cd που δίνουν κάθε μήνα στους γονείς με τις εργασίες του παιδιού γιατί όλα αυτά έχουν κόστος σε μελάνια και χαρτί κλπ κλπ!!!!

Όσο για το θεατρικό παιχνίδι πάλι δεν έχω υποχρέωση να το πληρώσω, οπότε και το παιδί δεν θα το παρακολουθήσει -φαντάζομαι λοιπόν ότι ο μικρός θα κάθεται κάπου μόνος του όσο τα υπόλοιπα παιδιά θα συμμετέχουν σ αυτό… και δεν μπορώ να πιστέψω πως θα αισθάνεται το αγγελούδι μου εξαιρώντας το από μια τέτοια ευχάριστη διαδικασία…

Μου είπε επίσης ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια δικαιώματα και απολαβές όπως οι υπόλοιποι γονείς που πληρώνουν την εγγραφή, παρόλο που το ΕΣΠΑ δηλώνει κατηγορηματικά ότι το ποσό που χορηγεί στο σταθμό καλύπτει το ποσό της εγγραφής-γραφικής ύλης καθώς και οποιασδήποτε εσωσχολικής δραστηριότητας..

Επομένως, ο σταθμός είναι νομικά καλυμμένος γιατί δεν απαιτεί, στην πραγματικότητα όμως το παιδί μου θα χρήζει λιγότερης προσοχής και οι απολαβές του θα είναι ελάχιστες συγκριτικά με τα άλλα παιδιά γατί δεν θα έχω καταβάλλει το ποσό της υποτιθέμενης εγγραφής…

Γιατί λοιπόν, κυρία μου, συμμετέχετε σ” ένα τέτοιο πρόγραμμα εφόσον πιστεύετε ότι το ποσό που σας δίνεται δεν είναι ισάξιο των παροχών του σχολείου σας και φτάνετε στο σημείο να γίνεται επαίτες σε οικογένειες που εάν η οικονομική τους κατάσταση το επέτρεπε δεν θα χρειάζονταν ένα τέτοιο πρόγραμμα, ούτε θα δέχονταν τις προσβολές του τύπου «οι υπόλοιποι γονείς πληρώνουν 4000 ευρώ το χρόνο κι εσείς δεν δίνετε τίποτα«; Γιατί τότε θα ξεχνούσα την ανατροφή μου και θα σας απαντούσα όπως σας αρμόζει…

Και ποιος επιτέλους θα τους σταματήσει όλους αυτούς που δεν υπακούουν σε νόμους κοινωνικούς και ηθικούς και κρίνουν την ανάγκη σου ως αδυναμία και σε ποδοπατούν ανελέητα;

Και αναρωτιέμαι τελικά αυτές οι επιχειρήσεις που μας βλέπουν σαν ευρώ στο πορτοφόλι τους, με τι εφόδια θα μπορέσουν να δώσουν τις αξίες που εγώ επιθυμώ στο παιδί μου..;

Σαν μητέρα λοιπόν -σοφότερη πια- και επειδή ζω σ αυτή τη χώρα του παραλόγουκαι θα δουν πολλά ακόμα τα μάτια μου, αρνούμαι πεισματικά να υποκύψω σε οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο εκβιασμό οποιασδήποτε μικρόψυχης, απαίδευτης και συναισθηματικά καθυστερημένης κυρίας και -αφού πρώτα καταγγείλω εγγράφως το συγκεκριμένο σταθμό- θα στρέψω ταπεινά το βλέμμα μου στο δημόσιο παιδικό με την ελπίδα ότι δεν είναι πολύ αργά

Μια μανούλα…

Έχεις μια απορία, μια ερώτηση, μια ιστορία;

Μπορείς να τη στείλεις στο eimaimama@gmail.com

           

68 Σχόλια στο άρθρο “Οι «κρυφές» χρεώσεις του ΕΣΠΑ…

 • Γεια σας μανουλες!Τα ιδια περναω κ εγω φετος.Εχω μια μικρουλα 3 χρονων κ την πηραν κ εμενα με το ΕΣΠΑ. Χαρηκα παρα πολυ γιατι η μικρουλα μου θα πηγαινε στον παιδικο γιατι για να πληρωσω δεν υπηρχε περιπτωση κ οταν πηγα για την εγγραφη μου ειπε οτι πρεπει να πληρωσω για διαφορα που δεν τα καλυπτει το ΕΣΠΑ κ πως το μονο που καλυπτει ειναι η φυλαξη. Που μπορω να δω ακριβως τι προσφερει το ΕΣΠΑ για τα παιδακια μας???

  • Σελ. 11, 12 της προκήρυξης. Δεν καλύπτει μόνο ειδικές υπηρεσίες λέει (=εξτρα μαθήματα, επισκέψεις και μουσεία κ.α). Τι θα πει σου κάνει μόνο φύλαξη? Κανονικό πρόγραμμα παιδικού σταθμού σου καλύπτει το ΕΣΠΑ και δε χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα παραπάνω (κι ας πει ότι κανονικά τα διδακτρα της είναι περισσότερα απο αυτά που της δίνει το ΕΣΠΑ. Δεν μπορεί να σου ζητήσει καθόλου δίδακτρα). Τώρα αν σε εσάς έχει επιπλέον μάθημα με extra χρεωση το τζούντο 2 φορές την εβδομάδα, ας μην κάνει το παιδάκι τζούντο. Θα πρέπει εκείνη την ώρα να σου απασχολησει το παιδάκι αλλιώς. Απαράδεκτες συμπεριφορές! Τι είναι αυτά που λενε?

 • Εμένα αυτό που με ξένισε περισσότερο είναι ότι ακόμα και στο σχολείο υπάρχουν παιδιά πολλών ταχυτήτων. Τι θα πει τα 10 παιδιά θα παρακολουθούν το θεατρικό παιχνίδι και τα άλλα 10 όχι? Γιάτι κάποια θα μπορούν να πηγαίνουν εκδρομές και μουσεία και κάποια θα κάθονται πίσω στο σχολείο? Λυπάμαι αλλά για μένα αυτό είναι απαράδεκτο. Εγώ μεγάλωσα σε χωριό και στο δημόσιο παιδικό/νηπιαγωγείο/δημοτικό κλπ όλα τα παιδάκια κάναμε ακριβώς τα ίδια πράγματα και δεν υπήρχε κανένας διαχωρισμός. Πως θα μάθουν τα παιδιά μας να βλέπουν τους συνανθρώπους τους ως ίσους όταν από τέτοια τρυφερή ηλικία κατηγοριοποιούνται στους έχοντες και μη έχοντες. Όχι…στο δημόσιο σχολείο θα το στείλω και ας προσφέρει τα μισά από αυτά που προσφέρει το ιδιωτικό. Τουλάχιστον θα τα προσφέρει σε όλα τα παιδιά και όλα μαζί θα κάθονται στο τραπέζι να φάνε το ίδιο φαγητό. Όχι «αν πεινάσει το παιδί θα της δώσουμε κάτι να φάει, δεν θα την αφήσουμε και νηστικιά» (Συγγνώμη αλλά μου σηκώθηκε η τρίχα).

  • συμφωνω απολυτα με οσα γραφεις..
   επίσης δεν μπορω να καταλάβω αυτη την μανια απο 3 χρονων να μαθουν αγγλικα , πολεμικες τενες , μουσικη, θεατρο και ενα σωρο.. πραγματικά εγω το μονο που θελω απο το παιδι μου οταν παει με το καλο 3 χρονων ειναι να ευχαριστιεται παιχνίδι και να συνεργαζεται ηρεμα και καλα με αλλα παιδάκια μόνο αυτο….
   εχουν τοσα χρονια μπροστά τους για όλα αυτα..
   δημοσιο και πάλι δημόσιο…

  • Ιωάννα1971

   Ellie πολύ σωστά τα λες. Κι αν το καλοσκεφτείς τα «επιπλέον» που υποτίθεται προσφέρουν οι ιδιωτικοί παιδικοί/νηπιαγωγεία δεν είναι καθόλου ουσιώδες και είναι εξαιρετικά ακριβό γι΄αυτό που είναι!

  • Ολα μαζί θα κάθονται στο τραπέζι να τρώνε το ίδιο φαγητό???
   Να φανταστώ οτι μένεις ακόμα στο χωριό…

 • Κορίτσια έλεος.
  Καταγγείλετε όλα αυτά που λέτε.Εγγράφως.
  Οι εν λόγω συμβεβλημένοι ΕΣΠΑ σταθμοί δεν θα έπρεπε να υφίστανται.
  Ευτυχώς η μικρή μου πάει σε δημόσιο σταθμό και είμαστε και πολύ ευχαριστημένοι.

  Μαμά Λουίζα

 • Είμαι κι εγώ μία μαμά που έχουν πάρει την κόρη μου μέσω ΕΣΠΑ. Το σχολείο που πάει είναι μισο ιδιωτικό, μισό δημόσιο, δεν μας ζήτησαν ποτέ τίποτε(είναι η δεύτερη χρονιά που πάει). Επίσης και με άλλες μαμάδες που μιλάω που τα στέλνουν σε καθαρά ιδιωτικό σχολείο επίσης δεν τους έχουν ζητήσει τίποτε. Δεν περίμενα ότι γενικά ζητάνε extra χρήματα, απλά είναι απαράδεκτοι και εσύ πολύ σωστά πράττεις και θα τους καταγγείλεις. Πολύ χαίρομαι να ακούω ανθρώπους να ψάχνουν να βρουνε το δίκαιο τους μεσω τέτοιων κινήσεων, προ κρίσης μάλλον δεν κάναμε τέτοιες σκέψεις.

 • Καταλαβαίνω την οικονομική σας δυσπραγία, αλλά εγώ πληρώνω όλα αυτά που λέτε, μηνιαία δίδακτρα 400€+ τα δίδακτρα Αυγούστου που τα πληρώνω ενω ο σταθμός είναι κλειστός, συμμετοχή σε έκτακτες δραστηριότητες (μουσεία, θέατρα), σχολικό, στολές.
  Δεν είναι και υπέρογκο το ποσό που σας ζητάνε, αν θεωρήσουμε οτι το δικό σας παιδί θα έχει οτι και το δικό μου..
  Σκεφτείτε το πιο ώριμα

  • Bίκυ, συγνώμη που επεμβαίνω ενώ δε με αφορά το θέμα. Το πρόβλημα δεν είναι το ύψος του ποσού (που άσε να το κρίνει η καθεμιά αν είναι υπέρογκο ή όχι). Το πρόβλημα είναι η κοροϊδία. Κι εγώ πέρσι τα πήγα στο δημόσιο σταθμό μέσω ΕΣΠΑ και ενώ δεν έπρεπε να μου ζητήσουν γραφική ύλη μου έδωσαν λίστα αξίας 180 ευρώ και για τα δύο παιδιά. Την πήγα, αλλά την πήγα γιατί ήθελα. Γιατί ήξερα πως πρακτικά αυτό που έλεγε το ΕΣΠΑ ήταν δύσκολο να γίνει σε δημόσιο σταθμό. Κανονικά δίνει το ΕΣΠΑ 100 ευρώ/παιδί και αγοράζει το σχολείο τα γραφικά, αλλά αυτό είναι ανέφικτο στους δημόσιους σταθμούς (ποιος θα πάει να τα πάρει η δασκάλά? ποιος?) Αν, όμως, μου τα ζήταγε ιδιωτικός δε θα τα έδινα. Γιατί εκεί αυτό ακριβώς γίνεται. Πληρώνεις τη γραφική ύλη και την αγοράζει ο σταθμός. Θα ήταν σαν να με κορόιδευαν. Δεν μπορεί να λέει η δασκάλα θα σου κάνω μόνο φύλαξη επειδή είσαι από το ΕΣΠΑ. Καταρχήν τι θα πει μόνο φύλαξη? Ότι το παιδί θα κάθεται και η κυρία απλά θα προσέχει μη φύγει το παιδί? Πουθενά στον κανονισμό δεν αναφέρονται αυτά.

  • βικυ μου εσυ μπορει να έχεις και να τα δίνεις..
   η κοπέλα αν τα είχε δεν θα γράφοταν μεσω εσπα….
   εδω μιλάμε για εκμετάλευση των σταθμων για να βγάλουν οσο πιο πολυ κερδος μπορουν και απο το κράτος αλλά και απο τις μανες..

  • Ιωάννα1971

   Βίκυ επέτρεψε μου να σου πω πως νομίζω ότι δεν το βλέπεις στη σωστή του βάση το θέμα.
   Τι εννοώ: Εφόσον επιλέγουμε για χ,ψ,ω λόγους τον ιδιωτικό παιδικό και τον πληρώνουμε αδρά (γιατί 400+ € είναι μηνιαίος μισθός πλέον), θα έπρεπε ΟΛΑ να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή! Κακώς ανεχόμαστε τους ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών και την αισχροκέρδεια τους. Το έχουν παραξηλώσει και φταίμε εμείς οι γονείς. Extra χρήματα για εκδρομές σε κάτι άκυρα μέρη πχ. βυρσοδεψία και τρύγους (γιατί είναι σημαντικό για το 3χρονο να μάθει πως φτιάχνονται τα δέρματα)???? 8 και 10€ για θέατρο ή κουκλοθέατρο που στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παραστάσεις γίνονται εντός του παιδικού??? 200€ για υλικά που φτάνουν για να χρησιμοποιήσουν όλα τα παιδάκια και όχι μόνο ένα??? Χρήματα για στολές? Χρήματα για extra δραστηριότητες??? Δηλαδή θέλουν 400+ μόνο για φύλαξη? Κι εσύ αυτό το ανέχεσαι? Κι εγώ αυτό το ανέχομαι?
   Προσωπικά με εξοργίζει και η επιπρόσθετη πλεονεξία τους που προσπαθούν να βγάλουν χρήμα και από ανθρώπους που δεν έχουν, καταστρατηγώντας τις διατάξεις του ΕΣΠΑ!! Τι σημασία έχει αν πρόκειται για 1€ ή για 1000€? Ούτε καν έχει σημασία αν η μαμά που έγραψε το άρθρο έχει ή δεν έχει να τα δώσει. Η απατεωνιά έχει σημασία και αυτό θα έπρεπε να σε ενοχλεί. Η λογική της σύγκρισης (εγώ δίνω περισσότερα, άρα εσύ που θα δώσεις ένα μικρό ποσό μην παραπονιέσαι) είναι κατά την γνώμη μου λάθος 100%!

   Εγώ προσωπικά γι’αυτό τον λόγο και μόνο έκανα αίτηση σε δημόσιο παιδικό σταθμό! Χρήμα καραγκιοζιλίκι δεν ξοδεύω. Προτιμώ να τα μαζέψω και να πάω το παιδί μια βόλτα στη Eurodisney στο τέλος της σχολικής χρονιάς, παρά να αφήσω να μου τα μασήσει ο κάθε εξυπνάκιας!

  • την δικη σου σκεψη δεν θεωρω ωριμη βικυ μου!συγγνωμη κι’ολας αλλα για να στελνει ενας γονιος το παιδι του (μεσα σε αυτους κι εγω φυσικα!) μεσω εσπα και οχι ιδιωτικα σημαινει οτι δεν εχει χρηματα για να το κανει.εσυ απο τη μερια σου για να το στελνεις ιδιωτικα σημαινει οτι δοξα το Θεο τα καταφερνεις και ειναι επιλογη σου να τα πληρωνεις…. δεν ειναι κριμα λοιπον το παιδακι που πηγαινει στον σταθμο μεσω εσπα να μην παρακολουθει τα ιδια πραγματα με το δικο σου που εχει την τυχη να ειναι σε μια πιο ευπορη οικογενεια???και στην τελικη οι σταθμοι που ζητανε αυτα τα παραπανω που για σενα δεν ειναι υπερογκο ποσο αν δεν μπορουν να μην μπαινουν στο προγραμμα,δεν νομιζω να τους υποχρεωνει κανεις….

   • Από την άλλη δεν είναι και κοινωφελές ίδρυμα..Το μόνο που θεωρώ απαράδεκτο, είναι η πονηριά της ιδιοκτήτριας, που «έκρυψε» το γεγονός οτι θα χρεώσει εξτρα υλικά..Αυτό (και μόνο αυτό) θα με έκανε να μην μπορώ να την εμπιστευτώ για λόγους ηθικής. Ολα τα άλλα, είναι θεμιτά εφόσον απευθύνεσαι ιδιωτικά. Γιατί η σχέση είναι πελατειακή πλέον (καλώς ή κακώς) και μετράνε όλα.

    • Βρε Βικυ, καταλαβαίνεις τι λες? Όχι, δεν είναι θεμιτά. Είναι παράνομα. Αυτό λέμε. Έχει υπογράψει με την ΕΕΤΑΑ με συγκεκριμένους όρους. Δεν μπορεί να μην τους τηρεί επειδή έτσι της ήρθε. Αν ήθελε ας μην έμπαινε στο ΕΣΠΑ. Δεν μπαίνουν όλοι οι σταθμοί.
     Βίκυ πήγαινα σε ιδιωτικό που ήθελε 900 ευρώ και για τα δύο παιδιά. Χωρίς παζάρια, μου το έκανε 500. Της είπα απλά δε θα γραφτούμε γιατι είναι πολλά. Της είχαν μείνει 2 κενές θέσεις που δεν προβλεπόταν να γεμίσουν, οπότε με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν με 500 θα γραφόμασταν. Της είπα ναι και πήγαμε. Θα εκπλαγείς αν στο σταθμό που πας και εσύ υπάρχουν άλλοι που πληρώνουν λιγότερα από εσένα. Έτσι είναι οι σταθμοί. Ό,τι τσιμπήσουν από όπου μπορούνε. Αλλά φταίμε λίγο κι εμείς που το αντιμετωπίζουμε σαν λογικό όλο αυτό. Καλά τα παθαίνουμε λοιπόν.

     • Ακριβως αυτο λεω, ο,τι πληρωσεις παιρνεις, καλως ή κακως στα ιδιωτικα..στον σταθμο που παμε υπαρχουν οντως οικογενειες που πληρωνουν λιγοτερα διδακτρα..εχουν ομως κι αισθητα διαφορετικη μεταχειριση..

     • Βίκυ στον ιδιωτικό που πήγα και το 900 ευρώ μου το έκανε 500 είχα εγώ καλύτερη μεταχείριση από τους άλλους γονείς, όσο κι αν δεν το πιστεύεις. Πρώτον γιατί μέχρι να πάμε εμείς το μικρότερο παιδί ήταν 15 μηνών. Εγώ τους πήγα 2 για το βρεφικό τμήμα από τα οποία το ένα ήταν 7 μηνών και επειδή ήταν πολύ μικρό και δύσκολο στο φαί, η διευθύντρια έφερε μία επιπλέον δασκάλα για να τον προσέχει γιατί η δασκάλα του τμήματος δεν τα έβγαζε εύκολα βόλτα με 5 βρέφη και ένα εντελώς μωρό. Επίσης ενώ ο σταθμός σχολούσε 17:00, η διευθύντρια πολύ ευγενικά μου είχε επιτρέψει να τα παίρνω 17:30 και καθόντουσαν λίγο παραπάνω ειδικά για τα δικά μου παιδιά. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες και παροχές ήταν ακριβώς ίδιες για όλα τα παιδιά!

 • Συμφωνώ και εγώ ότι αυτά που γράφεις δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν εφόσον το ΕΣΠΑ καλύπτει τα έξοδα. Θα ήθελα όμως να σου μιλήσω για το γεγονός ότι δεν ήθελες στείλεις το παιδί σου σε έναν απλό δημόσιο παιδικό σταθμό. Εγώ και τα 2 παιδιά μου τα έστειλα από επιλογή σε δημόσιο παιδικό σταθμό, ενώ θα μπορούσα και σε ιδιωτικό, γιατί απλά πίστευα ότι εκεί δεν υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που σχετίζονται με το παιδί μου. Η επιλογή μου δικαιώθηκε γιατί είμαι απόλυτα ευχαριστημένη και από τους 2 δημόσιους παιδικούς σταθμούς που πήγαν τα παιδιά μου. Και τα μόνα χρήματα που χρειάστηκε να δώσω ήταν στην αρχή της χρονιάς γύρω στα 20 €, και αυτά όποιος είχε την οικονομική δυνατότητα για έχτρα γραφική ύλη.

 • ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΝΟΥΛΕΣ . ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ. AYTH ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ,ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ .ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ..

 • Ειλικρινά δε το καταλαβαίνω, τι θα πει άλλοι γονείς δίνουν 4000 και εσείς τίποτα…τσάμπα το κρατάνε το παιδί? Επειδή πληρώνονται από το πρόγραμμα και όχι από τη τσέπη μου αλλάζει κάτι? Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΕΣΠΑ καλύπτει τη γραφική ύλη αλλά για θέατρα και παραστάσεις είναι στην ευχέρεια σου αν θα ακολουθήσεις και αυτό ισχύει παντού. Εγώ τα μικρά μου τα έχω σε ένα παιδικό ιδιωτικό δημοσίου δικαίου ωστόσο, και δυστυχώς δε μπόρεσα να μπω μέσω ΕΣΠΑ αλλά η μεταχείριση είναι ίδια ακριβώς για όλα τα παιδάκια και όλους τους γονείς. Και φυσικά τα extra που ζητάνε είναι σε λογικά πλαίσια, εγώ πέρσι για γραφική ύλη και βιβλία έδωσα 20 €.

 • μανουλες καλησπερα!απ οσο γνωριζω μεχρι κ την χρονια 2011-2012 ηταν ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ σχολικα,πρωινα,μεσημεριανα φαγητα τα παντα.περυσι 2012-2013 το εσπα καλυπτε μονο τα διδακτρα της χρονιας σχολικα κ φαγητα ηταν εξτρα ειπαν κ καλα οτι με τα χρηματα αυτα που γλιτωσαν θα παιρναν περισσοτερα παιδια στους παιδικους.κ φετος πλεον ισχυει το ιδιο στις προκυρηξεις διπλα απο καθε δομη-παιδικο γραφει αν εχουν σχολικο κ ποσο κοστιζει.τωρα γι αυτο που λεει η μανουλα παραπανω το θεωρω εντελως αδικο να μην συμμετεχει το παιδι της σε ολες τις δραστηριοτητες απ τη στιγμη που ολα τα διδακτρα καλυπτονται απο το προγραμμμα.για φαγητο κ σχολικο οκ το θεωρω προαιρετικο ολα τα αλλα ομως οχι.τοτε ποιο το νοημα να ειναι στο εσπα ο εν λογω παιδικος κ τι παρεχει δηλ δωρεαν?τον αερα που αναπνεουν τα παιδια κ το πατωμα που παταν?χρειαζεται καταγγελια κ συντομα

 • Απο πέρυσι με τα τροφεία που πληρώναμε τα 900ρια σα τα χαιβανια τους άνοιξε η όρεξη……εμείς την πρώτη χρονιά που πήγαμε με έσπα το 2011 δεν δώσαμε τίποτα και στον ίδιο σταθμό το 2012 δώσαμε 900,00….φέτος ευτυχώς πάμε νήπιο και γλιτώσαμε το «δάγκωμα»… Το εξωφρενικό πάντως είναι οτι οι παιδικοι βρίζουν τα «Εσπάκια» σαν β΄διαλογής που αν δεν ήταν αυτά θα είχαν κλείσει προ πολλού…….

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Σχόλια μέσω Facebook

 

ΧΟΡΗΓΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ E-SHOPS

Maria Evita  Kinder Gallery

      http://ohbaby.gr   Baby Carrots   http://babyglitter.gr   mpiz.gr

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ