Τα πάντα για την ωορρηξία και τα τεστ ωορρηξίας!

Τρίτη 15th, Φεβρουαρίου 2011 / 19:37 Γράφει:
Τα πάντα για την ωορρηξία και τα τεστ ωορρηξίας!

Γνώρισα την Κατερίνα του hometest.gr το καλοκαίρι στην Χαλκιδική, όπου κάναμε μπάνιο και οι δυο με τις κορούλες μας στην ίδια παραλία. Γνωρίζοντας από φίλες μου ότι το hometest.gr παρέχει αξιόπιστα τεστ ωορρηξίας και εγκυμοσύνης σε πολύ καλές τιμές σε πολλές Ελληνίδες, της ζήτησα να μας… διαφωτίσει αρχικά σχετικά με την ωορρηξία και τα τεστ ωορρηξίας.

Δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να βρω την ωορρηξία μου, αλλά ξέρω πως πολλές κοπέλες κατάφεραν να μείνουν έγκυες αφού άρχισαν να χρησιμοποιούν τεστ ωορρηξίας και να «κατανοούν» τον κύκλο τους.
 
Ρώτησα λοιπόν και να τι έμαθα! (Αν έχετε κάποια ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ανθρώπους του hometest.gr)
 
Τι είναι ωορρηξία με απλά λόγια; 
 
Η ωορρηξία είναι μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου της γυναίκας, κατά την οποία ένα ωάριο απελευθερώνεται από ένα ώριμο ωοθυλάκιο, για να ταξιδέψει στις σάλπιγγες, με τελικό προορισμό τη μήτρα. Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, τότε έχουμε εγκυμοσύνη. Αν δεν γονιμοποιηθεί, τότε αποβάλλεται με την επόμενη περίοδο. Αν καταλάβετε πώς λειτουργεί η διαδικασία της ωορρηξίας, τότε θα σας είναι πιο εύκολο να προγραμματίσετε την εγκυμοσύνη. 
 
Υπάρχουν κάποια σημάδια για να καταλάβω την ωορρηξία μου; 
 
Η έναρξη της ωορρηξίας μπορεί να ανιχνευθεί με διάφορα σημάδια: Η γυναίκα που πλησιάζει στην ωορρηξία, μπορεί να δει αλλαγές στον τράχηλό της, στην τραχηλική βλέννη που παράγεται, καθώς και στη θερμοκρασία του σώματός της. Κάτι δευτερεύον που δεν το νιώθουν όλες οι γυναίκες είναι ένας πόνος χαμηλά δεξιά ή αριστερά, στο ύψος των ωοθηκών, καθώς επίσης και έντονη σεξουαλική επιθυμία ακριβώς πριν την ωορρηξία. Οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες συνήθως βρίσκουν βολικό το να σημειώνουν κάθε μήνα αυτά τα σημάδια σε ένα ημερολόγιο.
 
Αφού λοιπόν υπάρχουν σημάδια, τότε γιατί να κάνω τεστ ωορρηξίας; 
 
Τα γενικά σημάδια της ωορρηξίας (όπως είναι η θερμοκρασία του σώματος, η τραχηλική βλέννη και η θέση του τραχήλου) δυστυχώς διαφοροποιούνται από γυναίκα σε γυναίκα, δεν γίνονται απόλυτα κατανοητά από όλες και επίσης μπορεί να μπερδέψουν και να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα. 
 
Για παράδειγμα ο πόνος που συχνά μας κάνει να λέμε «Α! Έχω ωορρηξία», μπορεί τελικά να  συμβαίνει πριν ή και μετά από αυτήν. 
 
Το τεστ ωορρηξίας ανιχνεύει την ορμόνη της ωορρηξίας ακριβώς πριν αυτή γίνει. Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους σε ανίχνευση ορμόνης (εφόσον ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης). Αν το τεστ βγει θετικό, τότε θα έχετε ωορρηξία. 
 
Θεωρείται ο πιο αξιόπιστος  -και εύκολος- οδηγός εντοπισμού της ωορρηξίας. 
 
Θέλω να κατανοήσω ακόμα καλύτερα την ωορρηξία σε σχέση με τα τεστ ωορρηξίας: 
 
Η ορμόνη LH συνήθως εμφανίζεται πριν την ωορρηξία, δηλαδή την απελευθέρωση του ωαρίου. Το ωάριο μπορεί να επιβιώσει μόνο για 24 ώρες (ή λιγότερο) αφού ελευθερωθεί, ενώ το σπέρμα επιβιώνει λίγες μέρες μέσα στο σώμα. Έτσι, τα τεστ ωορρηξίας μας μπορούν να σας βοηθήσουν να προβλέψετε τις 2 πιο γόνιμες μέρες που ακολουθούν του εντοπισμού της ορμόνης LH. Αν υπάρξει επαφή μέσα σε αυτές τις μέρες, θα αυξηθούν οι πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. 
 
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το τεστ ωορρηξίας για να αποφύγω την εγκυμοσύνη;
 
Όχι, το τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντισυλληπτική μέθοδος, γενικά δεν συνιστάται, μιας και μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη ακόμα και με επαφή πριν την ωορρηξία (όπως έγραψα παραπάνω, το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει εώς και μέρες μέσα στο σώμα) 
 
Χρησιμοποιώ τη μέθοδο της θερμομέτρησης. Το τεστ ωορρηξίας αντικαθιστά τη θερμομέτρηση;
 
Η θερμομέτρηση δεν μπορεί να προβλέψει την ωορρηξία. Η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος βασικά σημαίνει ότι η ωορρηξία έχει γίνει. Το τεστ ωορρηξίας μας προμηνύει ότι η ωορρηξία πρόκειται να πραγματοποιηθεί. 
 
Η ωορρηξία γίνεται πάντα την 14η μέρα μετά την αρχή της περιόδου; 
 
Όχι, πρόκειται για έναν γενικό κανόνα-μύθο που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς. Η ωορρηξία δεν γίνεται απαραιτήτως τη 14η μέρα μετά την αρχή της περιόδου
 
Κατά κανόνα, αν ο κύκλος σας είναι σταθερός και διαρκεί 28 μέρες, τότε λέμε ότι η ωορρηξία γίνεται τη 14η μέρα. Όμως έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι ορμόνες, το άγχος και η υγεία της γυναίκας παίζουν το ρόλο τους στο να γίνει νωρίτερα ή να καθυστερήσει λίγο. 
 
Το σημαντικότερο επιχείρημα, όμως, για το ότι δεν ισχύει είναι ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες κύκλο 28 ημερών. Πολλές μάλιστα δεν έχουν καν σταθερό κύκλο, για αυτό και είναι απαραίτητο το τεστ ωορρηξίας.
 
Πώς λειτουργεί το τεστ;
 
Η διαδικασία είναι ίδια με το τεστ εγκυμοσύνης ούρων. Όταν η ορμόνη ανιχνεύεται, εμφανίζεται μια γραμμή ίδια ή σκουρότερη της γραμμής ελέγχου λειτουργίας του τεστ. (δείτε τη φωτογραφία παρακάτω)
 
Αν δεν εμφανιστεί γραμμή ή η γραμμή είναι αχνότερη της γραμμής ελέγχου, τότε το τεστ θεωρείται αρνητικό. (αυτά αφορούν τα τεστ ωορρηξίας του hometest.gr )
 

Για πόση ώρα θα μείνει η γραμμή ορατή;

 
Το τεστ πρέπει να διαβαστεί σε 5 λεπτά, για καλύτερα αποτελέσματα. Mην βιαστείτε να πετάξετε το τεστ πριν τα 5 λεπτά, η γραμμή μπορεί να αργήσει να σκουρύνει.
 
Η δεύτερη γραμμή (που θα δείξει θετικό αποτέλεσμα), δεν θα εξαφανιστεί ποτέ. Μπορεί μάλιστα να γίνει πιο σκούρα ή να γίνει πιο έντονο το χρώμα του περιγράμματός της μετά από μερικές ώρες. 
 
Σε ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα (χωρίς δεύτερη γραμμή), μπορεί να εμφανιστεί μία αχνή γραμμή (η λεγόμενη evaporation line), όμως αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να το αγνοήσετε.
 
Γενικά αυτό να το θυμάστε για κάθε τεστ που κάνετε, είτε είναι ωορρηξίας, είτε εγκυμοσύνης: δεν το διαβάζουμε ΠΟΤΕ μετά από τον χρόνο που ορίζουν οι οδηγίες χρήσεως (ναι, το ξέρω πως είναι δελεαστικό, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα που θα σας απογοητεύσουν, ειδικά όταν πρόκειται για εγκυμοσύνη). 
 
Όταν το αποτέλεσμα βγει θετικό, πότε είναι η καλύτερη ώρα για επαφή; 
 
Η ωορρηξία θα γίνει μέσα σε 24-48 ώρες. Αυτή είναι η πιο γόνιμη περίοδος για σας. Άρα συνιστάται η σεξουαλική επαφή μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα (24-48 ώρες μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα). Μπορείτε βεβαίως να έρθετε σε επαφή και την ίδια μέρα της θετικοποίησης του τεστ. 
 
Μην υποτιμάτε, όμως και τις μέρες πριν την ωορρηξία, αφού το σπέρμα επιβιώνει για μεγάλο διάστημα μέσα στο γυναικείο σώμα –το πόσο ακριβώς εξαρτάται από διάφορες προυποθέσεις. Έτσι μην αμελείτε το να έρχεστε ούτως ή άλλως σε συχνή επαφή με τον σύντροφό σας για να αυξήσετε ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες
 
Είχα δύο συνεχόμενες μέρες θετικό αποτέλεσμα. Γιατί;
 
Είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές, όμως θεωρήστε ως θετικό το πρώτο και μετρήστε τις 24-28 ώρες για την ωορρηξία από τη στιγμή που το κάνατε.
 
Είχα θετικό αποτέλεσμα και ήρθα σε επαφή τις επόμενες γόνιμες μέρες. Ωστόσο δεν έμεινα έγκυος. Τι πρέπει να κάνω;
 
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα για εγκυμοσύνη. Συχνά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα τεστ ωορρηξίας για 3-4 μήνες πριν πετύχετε την εγκυμοσύνη. Ο σύντροφός σας και εσείς θα ήταν καλό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας αν δεν επέλθει εγκυμοσύνη μετά από 3-4 μήνες. Να έχετε υπ’όψιν σας ότι γενικά δίνεται ένα ποσοστό 20% για επίτευξη εγκυμοσύνης σε κανονικό κύκλο και με κανονικές συνθήκες
 
Τι ώρα μέσα στην ημέρα πρέπει να κάνω το τεστ ωορρηξίας; Πρέπει να χρησιμοποιήσω τα πρώτα πρωινά ούρα;
 
Δεν συνιστούμε τα πρώτα πρωινά ούρα. Καλύτερα είναι να κάνετε το τεστ μέσα στην ημέρα (από τις 12:00 ως τις 20:00) και να προτιμάτε να το κάνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα
 
Η ποσότητα των υγρών που θα καταναλώσω επηρεάζει το αποτέλεσμα του τεστ ωορρηξίας;
 
Η κατανάλωση πολλών υγρών πριν τη χρήση του τεστ, θα αραιώσει την ορμόνη στα ούρα σας. Σας συνιστούμε να μειώσετε την κατανάλωση υγρών τουλάχιστον 2 ώρες πριν τη χρήση του τεστ. 
 
Πόσο συχνά μέσα στη μέρα πρέπει να κάνω τεστ ωορρηξίας;
 
Αν έχετε χρησιμοποιήσει τεστ ωορρηξίας και έχετε αμφιβολίες για τα αποτελέσματά τους, σας προτείνουμε να τα χρησιμοποιήσετε δύο φορές την ημέρα, για να εντοπίσετε με ακρίβεια την ώρα της ωορρηξίας
 
Μελέτες έχουν δείξει ότι στο 38% των γυναικών η έκκριση της ωχρινοτρόπου ορμόνης διαρκεί λιγότερο από 10 ώρες, Μπορεί λοιπόν εσείς να ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία γυναικών. 
 
Πόσα τεστ ωορρηξίας θα χρειαστεί να κάνω κάθε μήνα;
 
Αν δεν έχετε καμία ιδέα για τα σημάδια ωορρηξίας και είναι η πρώτη φορά που μπαίνετε σε αυτή την διαδικασία, σας προτείνουμε να πάρετε ένα πακέτο πολλών τεστ και να ξεκινήσετε σχετικά νωρίς μέσα στον κύκλο σας. Για αυτό και στο hometest.gr έχουμε δημιουργήσει πολλά οικονομικά πακέτα για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.
 
Μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα τεστ ωορρηξίας για να δω αν είμαι έγκυος;
 
ΟΧΙ.
 
Αρνητικό τεστ ωορρηξίας. Πότε να ανησυχήσω;
 
Τα συνεχόμενα αρνητικά τεστ ωορρηξίας είναι απογοητευτικά. Μπορεί να συντρέχουν διάφοροι λόγοι για το αρνητικό αποτέλεσμα. Μερικά από τα πιθανά προβλήματα λύνονται από εσάς τις ίδιες, ενώ άλλα πρέπει να συζητηθούν με το γιατρό σας.
 
1. Η αύξηση της ορμόνης LH μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα
Συνήθως τα τεστ ωορρηξίας γίνονται μία φορά την ημέρα. Ωστόσο, κάποιες φορές η αύξηση της ορμόνης μπορεί να γίνει μέσα σε διάστημα μόλις 10 ωρών. Έτσι, αν εσείς κάνετε το τεστ πριν από αυτό το διάστημα και έπειτα μετά από αυτό το διάστημα – παρότι κάνετε τεστ κάθε μέρα – πιθανώς να χάσετε το ανέβασμα της ορμόνης. Για να το αποφύγετε αυτό, συστήνουμε να κάνετε το τεστ ωορρηξίας δύο φορές την ημέρα, με απόσταση 10 ωρών το πρώτο με το δεύτερο και ίσως να το ξεκινήσετε αρκετά νωρίτερα από την προτεινόμενη ημέρα στο διάγραμμα των οδηγιών χρήσης. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε την αύξηση της ορμόνης και για να γνωρίζετε πότε θα έχετε ωορρηξία. Αν παρόλα αυτά, έχετε πάλι αρνητικά αποτελέσματα στο τεστ, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
 
2. Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί νωρίτερα ή αργότερα από την αναμενόμενη μέρα στο συγκεκριμένο κύκλο
 
Κάποιες γυναίκες πιστεύουν ότι ξέρουν ακριβώς πότε έχουν ωορρηξία κι έτσι ξεκινούν τη χρήση των τεστ λίγο πριν. Αυτό όμως είναι λάθος, διότι εύκολα μπορεί να χαθεί το ανέβασμα της ορμόνης LH. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κρατάτε σε διάγραμμα τους κύκλους σας για 6 μήνες και να σημειώσετε τον πιο σύντομο και τον πιο μεγάλο κύκλο. Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς ή πολύ αργά σε κάποιον κύκλο σας. Πάντα να παρατηρείτε και τα υπόλοιπα συμπτώματα της ωορρηξίας όπως τη θερμοκρασία σας, την αλλαγή στην τραχηλική βλέννη, τη θέση του τραχήλου. 
 
3. Ίσως δεν έχετε ωορρηξία
 
Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα στα τεστ ωορρηξίας, βγάζουν το συμπέρασμα ότι δεν έχουν ωορρηξία. Για τις περισσότερες όμως δεν ισχύει αυτό πραγματικά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση, ιδίως σε ηλικίες άνω των 30 ετών, να μην υπάρχει ωορρηξία για έναν ή ίσως για περισσότερους κύκλους. Έτσι, αν έχετε δοκιμάσει όλες τις παραπάνω μεθόδους αλλά δεν πήρατε κανένα θετικό αποτέλεσμα, είναι η ώρα να μιλήσετε στο γιατρό σας, ο οποίος θα βοηθήσει το σώμα σας να ξεκινήσει και πάλι να κάνει ωορρηξία. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα επίπεδα της ορμόνης FSH, για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ανάπτυξη των ωοθυλακίων στην αρχή του κύκλου σας (περισσότερες πληροφορίες για την FSH μπορείτε να βρείτε στο www.hometest.gr)
 
Παράδειγμα
 
 
Τα τρία πρώτα τεστ είναι αρνητικά.
Εμφανίζουν μεν δεύτερη γραμμή, αλλά είναι αχνότερη της γραμμής ελέγχου.
 
Το τέταρτο τεστ είναι θετικό, αφού η γραμμή είναι το ίδιο σκούρη με τη γραμμή ελέγχου.
 
Το θετικό τεστ εμφανίστηκε την 21η μέρα του κύκλου της κοπέλας, κάτι που αποδεικνύει ότι ο γενικός κανόνας «η ωορρηξία συμβαίνει την 14η μέρα του κύκλου» δεν ισχύει πάντα.
 
Αν έχετε κάποια ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί, μπορείτε να απευθυνθείτε στους ανθρώπους του hometest.gr
 

 

30 Σχόλια στο άρθρο “Τα πάντα για την ωορρηξία και τα τεστ ωορρηξίας!

 • καλημερα!
  θα ήθελα τη γνώμη σας κορίτσια!
  αυτό το μήνα μου είχε πει ο γιατρος πως θα έχω ωορρηξία μέχρι τις 17/02 (με παρακολουθεί με υπέρηχο). εγώ έκανα τεστ και δεν βγήκε θετικό. 11/02 ξανάπηγα στο γιατρο και μου ειπε πως δυστηχώς έγινε κύστη που θα φύγει με την περίοδο και περιμένουμε τον άλλο μήνα τώρα.
  χθες όμως 12/02 συνέχισα τα τεστ γιατί είχα πονάκια χαμηλά και βγήκε θετικό και το πρωί και το βράδυ!
  τι να σημαίνει αυτό? τελικά έγινε η ωορρηξία και ας είχα κύστη?
  δεν ξέρω τι να κάνω, να χαρώ ή να στεναχωρηθώ…

 • τα ειχα χρησιμοπειησει κ γω αυτα τα τεστ μια χαρα δουλεψαν σε μενα καθε μηνα εβγαιναν θετικα για 2 μερες κ ηταν οικονομικα οποτε ειχα παρει πολλα-βεβαια εγκυος δν εμεινα οσο τα χρησιμοποιουσα κ μετα καναμε εξετασεις κ βρηκαμε οτι ειχαμε προβλημα κ τελικα εγκυος εμεινα μετα απο 2 χρονια! τοσο καιρο δε θα αντεχα να κανω τεστακια καθε μηνα! ηρθε μονο του οπως μου λεγανε χωρις αγχος κ με μια επαφη λιγες μερες μετα την περιοδο!

 • Κατερίνα

  Καλησπέρα!έχω πάρει τα τεστ ωορρηξίας κ βγήκε θετικό το Σάββατο εγω είχα έρθει σε επαφή πέμπτη μέρα κ μετά λόγο ταξιδιού δεν ξαναηρθα μέχρι σήμερα.έχω καμία ελπίδα???

 • Καλημέρα,παίρνω καιρό τωρα τα τεστ ωορηξιας της home test και απ’οτι έχω παρατηρήσει έχω ωορηξια περίπου την 17-18 μέρα!ετσι και αυτο το μήνα αδιαθετησα στις 26/10 και ξεκίνησα μια βδομάδα μετα να κάνω τα τεστ.στις 12/11 είδα οτι ήταν εμφανώς πιο κοντα στο θετικο,αλλά επειδή ήμουν λίγο αγχωμένη σχετικά με το αν είχα δει καλα το αποτέλεσμα,έκανα άλλο ένα γύρο στις 12:30 το βράδυ ξημέρωμα δηλαδή 13/11 και μου βγήκε σκούρο!στις 13 ξημέρωμα 14/11 ήρθα σε επαφή,στις 15 είχα κάποια πονακια χαμηλά..λογο τησ δουλειασ του συζηγου ηταν δυσκολο να ξαναερθουμε,αλλα εκεινοσ πιστευει οτι επιασε!λέτε να υπάρχει περίπτωση;;;!!

 • Μαρσ.ελλα

  Πώς καταλαβενω ποτε θα εχω περιοδο και τον άλλο μήνα? δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποια κορίτσια το συμηονουν στο ημερολόγιο….αφού πότε δεν είναι το ίδιο

Αφήστε μια απαντήση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια μέσω Facebook

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ E-SHOPS

Maria Evita  healthy-scoop.com

  

Baby Carrots   homesticker.gr

  

Kidox   mamanoula.gr

  

eimaimama.gr   kouniabella.com

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ