Θηλασμός και σεξ!

Τρίτη 01st, Νοεμβρίου 2011 / 13:31 Γράφει:
Θηλασμός και σεξ!

Είμαστε σεξουαλικά όντα και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν αποτελούν εξαίρεση. Αν και ο θηλασμός είναι γενικά μια πολύ πλούσια και βαθιά σε συναισθήματα εμπειρία, η επίδρασή του στη σεξουαλικότητα των γυναικών πολύ συχνά αγνοείται.

Ιστορικά, το σεξ κατά τη διάρκεια του θηλασμού περιτριγυρίζονταν από διάφορους μύθους. Για παράδειγμα, ο μύθος ότι «το σπέρμα μπορεί να μολύνει το μητρικό γάλα» είναι ακόμα διαδεδομένος σε πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Φυσικά πρόκειται για ακόμα έναν μύθο και η αλήθεια είναι ότι η γυναίκα που θηλάζει μπορεί να κάνει έρωτα χωρίς κανένα φόβο (αλλά με πολύ πάθος) και ότι δεν υπάρχει καμιά μυστική, φυσική σύνδεση ανάμεσα στη μήτρα και στο στήθος μας.

Το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα τέτοιου είδους μύθων είναι ότι οι άντρες πιέζουν τις γυναίκες τους να σταματήσουν το θηλασμό για να μπορούν να κάνουν και πάλι έρωτα μαζί τους. Το δεύτερο αρνητικό είναι ότι οι γυναίκες που πιστεύουν ότι το γάλα τους μπορεί να μολυνθεί από το σπέρμα, συνήθως απογαλακτίζουν πολύ νωρίς.

Αν και η γέννηση ενός μωρού είναι γενικά μια πολύ θετική και αναζωογονητική εμπειρία και πολλά ζευγάρια χαίρονται την ευτυχία τους μετά τη γέννηση του μωρού κάνοντας έρωτα, υπάρχει και η άλλη, πιο σκοτεινή πλευρά. Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει στη ζωή του ζευγαριού η γέννηση και η μετατροπή των συντρόφων σε μαμά και μπαμπά, με όλη τη χαρά, τον ενθουσιασμό αλλά και την κούραση, το άγχος, την αγωνία και την ευθύνη που συνεπάγεται αυτό, δεν επιτρέπουν στους συντρόφους να δουν ο ένας τον άλλο ερωτικά. Τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Οι νέες μητέρες πολύ συχνά βρίσκονται σε κατάσταση πανικού στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε μια καινούρια ρουτίνα που περιλαμβάνει ένα μωρό που θηλάζει ατελείωτες ώρες, που πρέπει να αλλαχθεί, να πλυθεί, να έχει καθαρά ρούχα, κουβέρτες, σεντόνια και πάνες, να ησυχάσει όταν κλαίει και να κοιμηθεί έστω και λίγο. Πολύ συχνά είμαστε άυπνες, απίστευτα κουρασμένες, πολύ αγχωμένες, ίσως πονάμε στο στήθος ή στα ράμματα ή και στα δύο και το τελευταίο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το σεξ. Πολλές από εμάς νιώθουμε άσχημα για το σώμα μας μετά τη γέννα, δεν προλαβαίνουμε να βγάλουμε από πάνω μας τις πιζάμες όλη την ημέρα, κυκλοφορούμε με τα στήθη έξω τις περισσότερες ώρες, είμαστε αναμαλλιασμένες, άβαφες και ξενυχτισμένες. Και φυσικά οι περισσότερες περνάμε μια ελαφρά κατάθλιψη, κατά τη διάρκεια της οποίας αισθανόμαστε άχρηστες, αβοήθητες, μόνες, ανυπεράσπιστες, που κανείς δεν μας καταλαβαίνει, που μας φταίνε όλοι και όλα, που κλαίμε με το παραμικρό κι αναρωτιόμαστε αν θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω ποτέ ξανά…  Όμως όλα αυτά περνάνε σύντομα, είναι θέμα χρόνου (και ορμονών), αν και το μικρό διάστημα των 20, 30 ή 40 ημερών ξέρω ότι μπορεί να μοιάζει με αβάσταχτη αιωνιότητα. Ίσως σας ανακουφίζει το να ξέρετε ότι οι 2 στις 3 γυναίκες περνάνε την ίδια κατάσταση, είτε θηλάζουν είτε όχι.

Ακόμα κι αν δεν βιώνετε τίποτα από τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια του θηλασμού παρατηρείται μια μεγάλη πτώση των οιστρογόνων, η οποία προκαλεί αμηνόρροια, ξηρασία στην περιοχή του κόλπου και ίσως πόνο (εξαιτίας της ξηρασίας) κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αυτός είναι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας για τη διάθεση της γυναίκας για επαφή, κάτι που αντιμετωπίζεται όμως με τη χρήση λιπαντικών ουσιών στην περιοχή (άμα θέλει ο άνθρωπος…).

Αυτό που μπορεί επίσης να περιορίζει ένα ζευγάρι από το να κάνει έρωτα, είναι ο χρόνος αλλά και ο τόπος. Πολύ συχνά την ώρα της επαφής το μωρό ξυπνάει για να θηλάσει, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, και η διαδικασία διακόπτεται. Ή μπορεί το μωρό να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο ή ακόμα και στο ίδιο κρεβάτι με τους γονείς κι αυτό αποτρέπει τα ζευγάρια από το να κάνουν έρωτα. Αυτό διορθώνεται αν γίνετε λίγο πιο ευέλικτοι όσον αφορά το πότε και το πού.  Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε έρωτα αμέσως μετά το θηλασμό του μωρού, ώστε να έχετε (ίσως) περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σας. Όσον αφορά το πού, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, ειδικά για μένα και νομίζω για πολλές από τις γυναίκες που θηλάζουν, είναι ότι μετά από μια εξαντλητική ημέρα ατελείωτων ωρών θηλασμού και αγκαλιάς, δε θέλουμε  να μας αγγίζει κανείς άλλος! Δεν αντέχουμε ούτε ένα ακόμα χάδι, ούτε ένα άγγιγμα. Πόσο μάλλον την επαφή που προϋποθέτει το σεξ! Ντρέπομαι λίγο που το λέω, αλλά…. μπουχτίζουμε τις αγκαλιές (αν είναι δυνατόν!)..

Πολλοί άντρες επίσης δεν βλέπουν τις γυναίκες τους σεξουαλικά για αρκετό καιρό μετά τη γέννηση του μωρού, θεωρώντας ότι το σώμα της είναι πια περισσότερο τροφή για το παιδί τους, παρά οτιδήποτε άλλο. Ακόμα, τα στήθη, που για πολλά ζευγάρια είναι πηγή μεγάλης ευχαρίστησης και παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της επαφής, θεωρούνται «απαγορευμένος καρπός» κι ότι ανήκουν τώρα πια μόνο στο παιδί. Ή πολύ συχνά συμβαίνει να τρέχει γάλα από τα στήθη της γυναίκας κατά τη διάρκεια της επαφής, κι αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση πολλά ζευγάρια τα οποία αποθαρρύνονται τελικά. Και αυτό διορθώνεται αν κάνετε έρωτα αμέσως μετά το θηλασμό του μωρού και γενικά, αν συζητήσετε με αμοιβαία κατανόηση του λόγους που μπορεί να σας περιορίζουν.

Ο φόβος μιας νέας εγκυμοσύνης αμέσως μετά τη γέννηση, αποτρέπει επίσης πολλές γυναίκες από το να κάνουν έρωτα και είναι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να απογαλακτίσουν πολύ νωρίς. Εκτός του ότι ο αποκλειστικός θηλασμός θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης (LAM- Lactational Amenorrhea Method), οπωσδήποτε οι γυναίκες είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουν και οποιαδήποτε άλλη μέθοδο από το να σταματήσουν το θηλασμό.

Τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί προκαλούν μείωση της παραγωγής γάλακτος. Όμως τα χάπια που περιέχουν μόνο οιστρογόνα δεν επηρεάζουν την παραγωγή, ειδικά εάν χρησιμοποιηθούν μετά τις πρώτες 6 εβδομάδες από τη γέννηση.

Γενικά, ΚΑΝΤΕ ΕΡΩΤΑ – ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟ!  Όλα ξεπερνιούνται με υπομονή, συζήτηση και πολύ αγάπη και κατανόηση. Οι πρώτες δύσκολες εβδομάδες θα δώσουν τη θέση τους σε πολύ πιο ευχάριστες μέρες και μήνες, και το σεξ θα γίνει πάλι πηγή χαράς και ικανοποίησης και για τους δύο συντρόφους. Ας μην ξεχνάμε ότι το σεξ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικογένειας. Και στο κάτω-κάτω, από αυτό ξεκίνησαν όλα!

Βίκυ

—-

Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Θα την βρείτε στο thilasmos.wordpress.com

και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός

23 Σχόλια στο άρθρο “Θηλασμός και σεξ!

 • Εγώ θηλάζω τώρα το 3 μου παιδάκι και πότε μα ποτέ δεν είχα πρόβλημα σε αυτό το θέμα…το αν θα ξυπνήσει το μωρό δεν έχει να κάνει μόνο με το θηλασμό…και να μην θηλάζει πάρει μπορεί να διακόψει τους γονείς του..!!
  Όσο για το στήθος, αν υπάρχει θέληση και αγάπη και όρεξη και από τις 2 πλευρές υπάρχουν λύσεις…άμα τρέχει τόσο γάλα πια μπορείς να αφήσεις το σουτιέν ..δεν έγινε κάτι..
  Τέλος για την συχνότητα στο σεξ αυτή έχει να κάνει με το ότι γινόμαστε γονείς και έχουμε και κούραση και υποχρεώσεις ..και ναι μπορεί να γίνεται πιο αραιά ..αλλά σε καμία περίπτωση δεν φταίει ο θηλασμός..!!

 • αυτό είναι λίγο θέμα τζιζ…. και πονεμένο επίσης… καμία σχέση με το πριν.. εμείς το στήθος το θεωρούμε ακριβώς όπως λέει το κείμενο»απαγορευμένο καρπό»… και όχι 5,6,7,8,9..15 μήνες, αλλά εδώ και 24 μήνες παρακαλώ!!! Και το βέτο δεν το έθεσε ο σύζυξ, αλλά η αφεντιά μου!!!! Δεν μπορώ, βρε κορίτσια.. όλα τα άλλα τα μπορώ ΑΥΤΟ ΟΧΙ!!! Τώρα για τη συχνότητα του σεξ κ το πώς μας επηρέασαν τα παιδιά..χαχα!! Εννοείται ότι δεν κάνουμε όπου κ όπως θέλουμε, αλλά προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα και είμαστε λίγο πιο «προσεκτικοί» εδώ και 4 χρόνια….. η διάθεσή μου πάντως εμένα δεν έπεσε καθόλου ούτε στην εγκυμοσύνη ούτε στη γαλουχία, λέτε να μειωθεί μετά;;;;;;;;;;; 😉

 • Mporo na po kai ego oti i oreksi mou de stamatise oute stin egkimosini oute sto thilasmo!!Gia to mono pou simfono einai oti to stithos logo tou oti trexei kai psiloponaei menei ligo stin akri gia merikous mines!emeis oute 40 meres den perimename oute tpt!thimamai xaraktiristika stis arxes pou me eixe dei na thilazo ksaplomeni sto plai me to stithos mou gimno(gt itan kai kalokairi) girise kai mou eipe oti blepei to megaleio tis ginaikeias fisis to opoio me ekane na nioso iperoxa kai poli sexy kai fisika na agapiso to soma mou kai na min exo tampou!telika pisteuo paizei poli megalo rolo pos tha se kanei na nioseis o sintrofos sou

 • ΞΕΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

  Και στις δύο γέννες μου δεν είχαμε κανένα θέμα με τον τομέα αυτό… Μετά που τελείωσα με τα επιλόχεια επανήλθαμε στην πρότερη κατάσταση… Και στις εγκυμοσύνες μου που δεν αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα είχαμε κανονικά επαφή, προσεκτικά φυσικά… Όσον αφορά το θηλασμό, θήλασα και τους δύο γιους μου 3,5 και 4,5 μήνες (γιατί δυστυχώς με το που μου ξαναήρθε περίοδος σταμάτησε το γάλα) και η λύση για το στήθος ήταν ότι δεν έβγαζα το σουτιέν… Στο θέμα αντισύλληψη είμαστε υπέρμαχοι του παλιού και κλασικού προφυλακτικού για να έχουμε το κεφάλι μας όσο το δυνατόν ήσυχο!!!

  • Θέλω απλά να να σημειώσω στα λεγόμενα της Μαρίας Ξενίδου ότι το γάλα δεν κόβεται επειδή έρχεται η περίοδος. Προφανώς συντέλεσαν διάφοροι λόγοι που δεν μπορώ να τους γνωρίζω αλλά σίγουρα δεν είχε να κάνει με την περίοδο (ο πιο συνηθισμένος λόγος σύντομου απογαλακτισμού είναι το βραδινό συμπλήρωμα με ξένο γάλα που προτείνουν πολλοί παιδίατροι…δεν μπορώ να ξέρω αν ισχύει στην περίπτωσή σου).

 • Πάντως κι εγώ ανάμεσα στο κακό σεξ και το καθόλου σεξ, διαλέγω το δεύτερο. Τους πρώτους 6 μήνες, στη διάρκεια δλδ του αποκλειστικού θηλασμού, όρεξη μηδεν+ τρομερή ξηρασία+ γάλατα να τρέχουν. Σύνολο να το επιχειρήσαμε 3-4 φορές με τον αντρούλη μου: δε ξετρελλάθηκα κιόλας… Αφού όμως άρχισα να κάνω και πάλι ωορρηξία, τον 7 μήνα, η διάθεσή μου επανήλθε δριμύτερη! Μου είχε λείψει ΠΟΛΥ τελικά, αυτό το σεξ, το καλό σεξ, you know? Τώρα πια, στους 9 μήνες, το μόνο μας πρόβλημα είναι η εξεύρεση κοινού ελεύθερου χρόνου αφού ο καλός μου είναι σπίτι λίγες ώρες κάθε μέρα λόγω δουλειάς. Άντε το Σ/Κ κάτι γίνεται,χεχε!

 • νομιζω οτι ζω σε αλλο κοσμο…οκ και εγω στην αρχη δεν ειχα και πολυ διαθεση αλλα νομιζω μαλλον οχι νομιζω ειμαι συγουρη πως δεν εχει να κανει με τον θυλασμο αλλα με τις ορμονες…ναι λοιπον ετρεξε το στηθος ε και?το σκουπισαμε και τελος!αν δεν ξεχωρισουμε το οτι οταν ειμαστε με τα παιδια ειμαστε μαμαδες και οταν ειμαστε με τον συντροφο μας αγκαλια ειμαστε γυναικες ενα εκατομυριο λογους θα βρουμε για να μην κανουμε σεξ…και μην ξεχνατε ολα ειναι στο μυαλο!α και κατι ακομα ο αντρας που αγαπαει τη γυναικα του δεν τις βλεπει τις ατελειες που βλεπουμε εμεις!

 • Ρε παιδια εγω στις 20 μερες που σταματησε η αιμορραγια ειχα επαφες με τον αντρα μου και μαλιστα υπηρξαν ωρες που ηθελα σαν τρελη!μπορει το σωμα μου να χαλασε αλλα δεν σταματησα τις επαφες!

 • Στην αρχή νόμιζα ότι αυτή η δημοσίευση είναι… ανέκδοτο!!!
  Μετά μου πέρασε από το μυαλό ότι απευθύνεται και σε μερικές άλλες σαν κι εμένα, μπας και σταματήσουν να «το» σκέφτονται όλη την ώρα…
  Τι να πω…
  Εμένα το γεγονός ότι γέννησα (για τότε που είχα γεννήσει και θήλαζα), από μόνο του, λειτουργούσε σαν… διεγερτικό.
  Κι αν έτρεχε το γάλα δηλαδή τι έγινε?
  (κι αυτό διεγερτικό το θεωρούσαμε)
  Γενικά εκείνη την περίοδο (ένα χρόνο θήλασα) αισθανόμουν ότι βίωνα την απόλυτη αποθέωση!(Χαλάρωση στο σώμα κλπ απλά «δεν υπήρχαν» στο μυαλό μου και κατ΄ επέκταση ούτε και στου συζύγου μου).
  Εξάλλου «ευτυχισμένη» μαμά = παραγωγή ορμονών ευτυχίας = κυκλοφορία των ορμονών της ευτυχίας μέσω του μητρικού γάλακτος = ευτυχισμένα μωρά!!!

 • Den ehw kamia ma kamia erotiki epithymia edo kai 9 mines niotho poly asxima alla den mporo na pieso ton eauto mou periodo den eho akoma mallon otan erthei tha ta katafero, apo otan gennisa mono 2 fores ehoume epiheirisei me to syzygo alla den ta kataferame eklaiga apo ton pono (syggnwmi gia greeklish o ypologistis den gyrnaei se ellinika) den thelo farmako gia tin ksirotita alla gia tin epithymia…

 • ανωνυμη

  εγω κοριτσια εχω 5 παιδακια…και ειμαι το ιδιο τρελη και παλαβη με τον αντρα μου και κεινος το ιδιο…ποτε δεν ειχαμε προβλημα σ αυτο το τομεα…ισα ισα που ανυπομονουσαμε μετα την εκαστοτε γεννα..για να ερθουμε ακομα πιο κοντα!!!!!! 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχόλια μέσω Facebook

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ E-SHOPS

Maria Evita  healthy-scoop.com

  

Baby Carrots   homesticker.gr

  

Kidox   mamanoula.gr

  

eimaimama.gr   kouniabella.com

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ